понеділок, 29 грудня 2014 р.

День пам’яті і Перші Волинські обласні краєзнавчі читання, присвячені пам’яті Григорія Гуртового відбулися в смт Торчин


26 грудня 2014 р. в смт Торчин на базі Торчинського народного історичного музею імені Г.О.Гуртового відбувся День пам’яті і Перші Волинські обласні краєзнавчі читання, присвячені пам’яті Григорія Гуртового. Хоч живемо в складний час російсько-української війни, але маємо пам’ятати і вшановувати видатних діячів нашої нації.
Усі заходи організовані за участі Волинського краєзнавчого музею, Волинської організації Національної спілки краєзнавців України, Луцької райдержадміністрації, відділу культури району і музею імені Г.О.Гуртового.
Символічно, що заходи відбувалися якраз в день 90-річчя Григорія Гуртового. Вшанувати пам’ять заслуженого працівника культури України, відомого волинського історика-краєзнавця, засновника і багаторічного директора Торчинського народного історичного музею, людини різнобічних талантів Григорія Олександровича Гуртового прибули дослідники історії України і Волині: Геннадій Бондаренко, Микола Якименко, заступник голови РДА Арсен Сидорчук, працівники обласного управління культури, начальник відділу культури райдержадміністрації Валентина Зінчук, працівники музеїв Волинської, Київської, Рівненської, Житомирської областей, побували представники громади смт Торчин, Торчинський селищний голова Юрій Кревський, колеги-вчителі та колишні учні Г.О.Гуртового.
Спочатку пам’ять про Григорія Олександровича і його дружини Ганни Іванівни вшанували хвилиною мовчання на місцевому кладовищі, де вони поховані. Після цього в актовому залі Торчинської ЗОШ ім. С.Гнатюка за сприяння та особистої участі директора школи Ольги Ворошик відбулися читання, які проходили в атмосфері невимушеності, щирості, дружнього спілкування. Учасники ділилися своїми спогадами про музейний, науково-дослідницький, педагогічний, громадський та інші напрями діяльності видатного краянина. Усі спогади, доповіді, повідомлення опубліковані окремим збірником.
Окрім цього, при вході в приміщення музею заснованого Г.О.Гуртовим  була відкрита меморіальна пам’ятна дошка, в самому музеї – експозиційна частина, де висвітлюється життєвий і творчий шлях краєзнавця. А ще учасники і гості отримали в подарунок друге видання книги Григорія Гуртового „Торчин – передзвін віків”. Це стало можливим завдяки фінансовій підтримці Луцької райдержадміністрації.
Усі, хто побував на Дні пам’яті погодились, що Волинські обласні краєзнавчі читання, присвячені пам’яті Григорія Гуртового повинні стати традицією, адже феномен цієї людини справді багатогранний, який потрібно вивчати.

пʼятницю, 19 грудня 2014 р.

СВЯТИЙ МИКОЛАЙ ЗАВІТАВ ДО ДІТЕЙ ЛУЦЬКОГО РАЙОНУ




19 грудня в приміщенні районного будинку культури відбувся урочистий концерт та розважальна програма до Дня Святого Миколая для дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На свято до малечі з привітаннями завітали заступник голови райдержадміністрації Арсен Сидорчук, начальник служби у справах дітей Ігор Гусак, начальник відділу молоді та спорту Інна Крочук, начальник відділу культури Валентина Зінчук. Своїми виступами дітей порадували Св. Миколай, Ангел та зразкові дитячі колективи районного будинку культури: «Антарес», «Зернятко». Всі запрошені дітки отримали подарунки від районної влади. По закінченню вітань для малечі були організовані цікаві розважальні ігри.




понеділок, 15 грудня 2014 р.

ЮВІЛЕЙ МАЯКІВСЬКОЇ ДИТЯЧОЇ МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ



         14 грудня Маяківська дитяча музична школа відзначила свій 20-річний ювілей. Урочистий концерт відбувся в приміщені щойно відремонтованого будинку культури села Маяки, завдячуючи допомозі сільського голови.
            Привітати ювілярів прийшли багато гостей, серед яких учні і випускники школи, їх батьки,  колеги по роботі, друзі, шанувальники музики, представники районної влади та сільський голова з родиною.
           Очолює колектив школи молодий, енергійний, перспективний директор Березинський Роман Степанович. Про рівень підготовки в школі красномовно свідчать численні учнівські дипломи лауреатів та дипломантів районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів. Позитивна атмосфера у взаємовідносинах викладачів, батьків та учнів сприяє реалізації творчого потенціалу школи. Обдарована педагогічна молодь, яка влилася до коллективу досвідчених корифеїв мистецтва, внесла у процес навчання свіжий, сучасний погляд на естетичне виховання.
         Коротко з історії школи. Вперше свої двері Маяківська школа відчинила у 1977 році як філіал Торчинської  музичної школи. В той час працювали семеро викладачів, зокрема Галина Кусевич, Любов Бровчук, Орест Мамотюк, Ярослав Ткач, Валентин Хісамутдінов, Людмила Варавіна, Любов Шапова. Функціонували відділи народних та духових інструментів, класи фортепіано та скрипки. У філіалі навчалось 75 дітей.
         В 1994 році з філіалу за сприянням голови Маяківської  сільської ради Ярмольського Ігоря Петровича була створена самостійна Маяківська дитяча музична школа. Сьогодні школу сміливо можна назвати школою мистецтв. Тут функціонує дитячий хор, вокальний ансамбль, ансамблі сопілкарів, баяністів, гітаристів, бандуристів, хореографічний колектив «Первоцвіт», відділ образотворчого мистецтва. В школі працюють 20 педагогів і займається 180 дітей.