вівторок, 28 березня 2017 р.

Звітний концерт Княгининівської дитячої школи мистецтв

   26 березня в приміщенні будинку культури с.Княгининок відбувся звітний концерт учнів та викладачів Княгининівської дитячої школи мистецтв "Країна дитячих мрій". На концерті були представлені хор, ансамбль скрипалів, баяністів, бандуристів, гітаристів, народної музики викладачів, духовий оркестр, ансамбль танцю. У фойє була розміщена виставка робіт учнів художнього відділу школи.
   Учні та викладачі показали високу майстерність виконання, сценічну культуру, професійно побудовану програму концерту, якісне озвучення.

Звітний концерт Гіркополонківської дитячої музичної школи

   26 березня в приміщенні будинку культури с.Гірка Полонка відбувся звітний концерт учнів та викладачів Гіркополонківської дитячої музичної школи. На концерті були представлені хор, вокальний ансамбль школи, ансамбль гітаристів, акордеоністів, сопілкарів, домристів, народної музики викладачів, духовий оркестр.
   Звіт набув статусу «міжнародний», адже брала участь учениця Анна Вальчук школи гміни Руда-Гута Республіки Польща, яка виконувала пісню з опери «Коза –Дереза» М.Лисенка «Я лисичка, я сестричка» українською мовою. Яскравими номерами концерту були виступ ансамблю народної музики викладачів керівник Ольга Касіч, ансамбль акордеоністів керівник Марія Лавренюк, тощо.
   На святі були присутні гості: делегація з дружньої Республіки Польща, начальник відділу культури і мистецтв управління культури облдержадміністрації Марія Назаревич, заступник голови райдержадміністрації Інна Бас, завідувач сектору культури райдержадміністрації Валентина Зінчук,сільський голова Ніна Симонович.
   Хочеться відзначити професійну роботу дирекції, викладачів Гіркополонківської дитячої музичної школи, подякувати за належну підготовку та проведення концерту, за співпрацю загальноосвітньої школи, сільської ради, будинку культури.


четвер, 23 березня 2017 р.

"Живе поезія у мові, у гніві, в посмішці, в любові"

 
  Чи задумувались ви коли-небудь, звідки в душі людини народжуються геніальні вірші? Поетичне слово містить у собі якусь незриму, непомітну і водночас велику силу.
    Поезія народжується з таїни людської душі, чогось сокровенного, зігрітого любов’ю поета. Вірші приходять до нас, щоб збудити думку, порадувати, пережити разом з автором те, що болить йому, засмучує чи вселяє надію.
   Не підлягає сумніву, що поезія відіграє одну з провідних ролей у духовному збагаченні людини. Тому, рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО було визначено 21 березня – Всесвітнім днем поезії. 
    З цієї нагоди в центральній районній бібліотеці відбувся поетичний альбом «Живе поезія у мові, у гніві, в посмішці, в любові». 
    Разом з ведучими Вірою Берегович та Ганною Омельчук присутні мали змогу перегорнути сторінки поетичного слова жіночої плеяди Волині – Ніни Горик, Надії Гуменюк, Валентини Штинько, Клавдії Корецької, Олени Криштальської, Тетяни Яков’юк, Євгенії Назарук, Лукії Василевської, Сіми Кордунової та багатьох інших талановитих наших земляків. Розповіді ведучих супроводжувалися мультимедійною презентацією.
    Вірші волинських поетес прочитали гості заходу, студенти Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І.Стравінського та бібліотечні працівники. 
    Особливими гостями заходу стали молоді поетеси, члени районної літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром» та літературної студії «Без меж…» – Марія Муляр, Оксана Дубровка (Ксенія Дубровкіна) та Ольга Назарчук (Ольга Антош).
   Щиро та невимушено вони розповідали про себе, свої захоплення, творчі напрацювання, читали власну ліричну та соціальну поезію, яка була тепло сприйнята учасниками заходу. 
    Також присутні мали змогу прочитати свої улюблені поетичні твори. 
  Приємно здивувала викладач бібліографії ВДУКіМ Лідія Маркевич, росіянка за походженням, яка досконало володіє українською мовою, прочитавши напам’ять вірш Ліни Костенко.
   На завершення директор районної ЦБС Валентина Ходаковська подякувала всім за щирий вечір поезії, а молодим поетесам побажала творчого натхнення та вручила подарунки.
  Усі присутні мали змогу ознайомитися з переглядом літератури «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі».

середу, 22 березня 2017 р.

Захід до Дня поезії

   18 березня в клубі с.Сирники відбувся захід до Дня поезії. До створення проекту долучилися  учасники гуртка "Художнє слово" клубу с.Сирники.

понеділок, 20 березня 2017 р.

Районний конкурс солістів-вокалістів "Пісенні візерунки"


  19 березня в районному будинку культури відбувся районний конкурс солістів-вокалістів "Пісенні візерунки", в якому взяли участь близько тридцяти талантів сільських та селищних закладів культури.
   Учасники презентували своє мистецтво у двох номінаціях: "народний спів" та "естрадний спів". Вокальні та артистичні здібності конкурсантів оцінювало компетентне журі у складі: голова журі - Алла Опейда - художній керівник районного будинку культури, заслужена артистка України; члени журі: Анна Матрахова - завідувач відділу хорового та сольного співу Луцької дитячої музичної школи №2, Валентина Зінчук - завідувач сектору культури Луцької районної державної адміністрації.
   Номінація "естрадний спів".
   Перші місця у відповідних вікових категоріях вибороли: 
Марія Міленіна (клуб с.Милуші - молодша в.к.);
Андрій Дубель (БК с.Романів - середня в.к.);
Максим Рудь (БК с.Веселе - середня в.к.);
Наталя Ліпич (БК с.Боголюби - старша в.к.).
   Другі місця розділили:
Юлія Уліцька (БК с.Підгайці - молодша в.к.);
Ангеліна Марценюк (БК с.Липини - середня в.к.);
Юлія Тимигалієва (БК с.Баківці - середня в.к.);
Віктор Капітула (БК с.Садів - старша в.к.).
   Треті місця посіли:
Аліна Каган (БК с.Лище - молодша в.к.);
Дмитро Бондарук (БК смт Рокині - середня в.к.);
Варвара Морозова-Бабінчук (клуб с.Новостав - середня в.к.); 
Сергій Міщанчук (БК с.Несвіч - старша в.к.);
Галина Стрільчук (БК с.Чаруків - старша в.к.).
   Номінація "народний спів":
І місце - Анастасія Палій (клуб с.Крупа - середня в.к.);
ІІ місце - Юлія Герасимчук (БК с.Лаврів - середня в.к.).
   Гран-прі виборола: 
Марина Гайдучик (БК с.Княгининок - середня в.к.).


   Переможці районного конкурсу нагородженні дипломами сектору культури Луцької районної державної адміністрації.

четвер, 9 березня 2017 р.

"Гармидер" презентував відеопроект до дня народження Тараса Шевченка

  У день народження Тараса Шевченка театр «ГаРмИдЕр» спільно з учнями театральної студії «ДогориДриґом» представляють відеопрем’єру в рамках проекту «Поетичний PLAYer».
 Словесний портрет Шевченкового єства постає тут невишиванковим та несвятковим. Промовляє людина, яку роздирають сумніви, та водночас Істину рече Пророк. Втім, найважливіше, що крилаті вислови зі знакових творів Тараса линуть із дитячих вуст.
64 учні дитячої театральної студії «ДогориДриґом» від 3-х до 14 років звертаються до нас, дорослих, із таким сьогоденним посланням із минулого, що так точно спрямоване у майбутнє.

Сценарій – Руслани Порицької
Режисер – Алла Доманська
Відеозйомка – Олексія Стаднюка
Графіка і монтаж – Олександра Зінчука

Віддали шану Великому Кобзареві

 
   9 березня в Луцьку відбулося мистецьке дійство "Нас гуртують думи Кобзаря" приурочене до 203 річниці від дня народження геніального українського поета та художника Тараса Шевченка. 
  Дійство розпочалось з покладання квітів до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку перед головним корпусом СНУ імені Лесі Українки.
  Поезію "До Основ’яненка" виконала переможець обласного конкурсу читців Світлана Мельник (клуб села Коршів Луцького району), вірш із циклу "В казематі" "Сон-трава" виконала студентка Волинського державного училища культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського Юлія Гаврилюк. Уривок з поеми "Марія" зачитала лауреат Всеукраїнських конкурсів читців Євгенія Рафаловська.
   Голова Волинської крайової організації всеукраїнського товариства "Просвіта" професор Людмила Стрільчук зазначила, що коли вже здавалося, душа України навік зачахне та умре, вона відродилася, озвалась до світу Тарасовим словом, його «Кобзарем».
   Письменник, журналіст, член Національної спілки письменників України Ігор Ольшевський зазначив, що щоразу, коли ми схиляємо голови в скорботній і водночас вдячній пам’яті, згадуємо того, хто закликав сучасників до пробудження національної та суспільної свідомості, закликав до визволення від гнобителів всіх мастей і хто, позираючи в майбутнє, бачив серцем час, коли "на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі".
   Після промов усі учасники акції гуртом прочитали вірш "Мені однаково".
   Найцінніший дар, який залишив українцям у спадок Тарас Шевченко – це "Кобзар". До акції "Прийди зі своїм Кобзарем" долучилося 89 учасників-власників цієї знакової книги. Перше місце посіло видання "Кобзаря", датоване 1891 роком, що принесла Валентина Єгорова. Друге місце отримав "Кобзар" 1934 року видання, власницею якого є методист РОМЦ сектору культури Луцької РДА Клавдія Пшибельська. Акцію відвідали лучани різного віку – найповажнішій за віком учасниці акції виповнилося 93 роки, наймолодшій – 4 роки.
   Переможці у номінаціях отримали нові видання «Кобзаря» та книги від представників Волинського осередку християнських письменників України.
   Завершили акцію спільним виконанням Державного гімну України.
Інформацію взято з сайту Волинські новини

Вшанування пам'яті Тараса Шевченка

   9 березня в селі Буяни Луцького району біля пам'ятника Т.Шевченка відбувся захід в якому прийняли участь та поклали квіти до погруддя заступник голови Луцької РДА Інна Бас, керуючий справами районної ради Наталя Муравйова, голова Буянівської сільської ради Галина Кучер,  завідувач сектору культури Валентина Зінчук та учні Буянівської ЗОШ.

вівторок, 7 березня 2017 р.

Обласний семінар-практикум методистів районних будинків культури, районних НД "Просвіта", міських Палаців культури

   7 березня на базі закладу культури с.Новостав Луцького району відбувся обласний семінар-практикум методистів районних будинків культури, районних НД "Просвіта", міських Палаців культури на тему: "Районний методичний центр як творча лабораторія з координації процесів культурного розвитку, збереження і популяризації народної творчості, впровадження нових методик культурно-дозвіллєвої діяльності".
   Учасники семінару-практикуму мали можливість ознайомитися з інфраструктурою Боратинської сільської ради яка була представлена сільським головою Сергієм Яручиком.
  В приміщення клубу презентували виставку майстри народної творчості: Наталя Бугай - місцева поетеса, майстриня, в її колекції нараховується 176 ляльок-мотанок; Олександр Марчук - вироби з дерева, різьба по дереву; роботи учнів Боратинської ЗОШ.

  Учасників семінару ознайомили з досягненнями Луцького району заступник голови Луцької райдержадміністрації Інна Бас, з роботою сектору культури завідувач Валентина Зінчук.

   Вперед день дня народження Т.Шевченка свою майстерність продемонстрували аматори сцени клубів с.Новостав, с.Сирники. "Шевченко - наш. Він для усіх століть..."

  

понеділок, 6 березня 2017 р.

Концерт до Міжнародного дня прав жінок і миру

   5 березня в приміщенні будинку культури села Гірка Полонка відбувся концерт присвячений Міжнародному дню прав жінок і миру, де прийняли участь аматори сцени місцевого будинку культури: вокальний гурт "Молодички", зразковий колектив народного танцю "Вертуни", вокальний ансамбль "Літопс", театральний дует баба Параска та баба Палажка тощо.