понеділок, 22 лютого 2016 р.

"Небесна сотня – то в серцях вогонь…"

     Реквієм пам’яті Героїв України, Героїв Майдану під назвою «Небесна сотня – то в
серцях вогонь! Він гаряче палав за Україну!» відбувся у Торчинському історичному музеї
імені Г.О.Гуртового. Вшанувати пам’ять новітніх українських Героїв прибули учні та
вчителі Хорохоринської загальноосвітньої школи разом з настоятелем місцевого Свято-ровського храму отцем Віктором (Ліпчиком).
        Під час літературно-історичної частини присутні дізналися про ті важкі події, які
довелося пройти учасникам Революції Гідності з листопада 2013  - по лютий 2014 років.
Ця частина відбувалася біля виставки, присвяченої подіям Майдану та АТО. Ведучі заходу – автор цих рядків та екскурсовод Алла Сахнюк – продемонстрували оригінальні речі, з якими майданівці вистоювали морозяні ночі та йшли в наступ на озброєних силовиків. Учні  побачили обсмалені дерев’яні щити та каски, фрагменти бруківки та саморобні бронежилети, тому дуже дивувалися відважності захисників Майдану, які з цим стояли проти снайперських куль, кидалися на допомогу побратимам, виступали на боротьбу за свободу і гідність в Україні. Прослухавши інформацію про життєвий шлях та звитягу полеглих патріотів, вшанували їх хвилиною мовчання.  Після цього реквієм продовжився спогадами про усіх волинських ангелів Небесної сотні, які дивилися на учасників із фотографій спеціально підготовленої експозиційної частини. Від свічки пам’яті, поставленої з самого початку заходу, діти запалили вогники на спомин про кожного з них. Вони розповідали біографії Героїв та декламували зворушливі вірші, написані нашою краянкою, відомою поетесою Надією Корнійчук. Скорботних душевних переживань додавали музично-поетична композиція «Мамо, не плач», що лунала ніби голосом самих загиблих Героїв та «Небесна сотня», яка підкреслила символізм та значення їхнього подвигу, як прикладу найвищої жертовності для побудови держави гідності, справедливості та свободи.
       Для того, щоб так і було, усі помолилися словами духовного гімну України. Насамкінець – поставили віночок блакитно-жовтих квітів до стели пам’яті Небесної сотні в центрі Торчина. У порівнянні з тим, чим вони пожертвували для всіх нас,. це найменше, що можемо зробити для них.

   

Немає коментарів:

Дописати коментар