понеділок, 9 липня 2018 р.

НА ІВАНА НА КУПАЛА


          

06 липня 2018 року в с.Полонка Луцького району  відбувся районний фестиваль «На Івана, на Купала». Заквітчався луг різнокольоровими барвами від вишиванок, яскравих вінків, дитячих голосів, божественної аури духовності. Сюди з’їхалися творчі колективи з восьми сільських громад та учасники зразкового ансамблю сучасного танцю «Антарес», зразкової вокальної студії «Зернятко» районного будинку культури, яких, запрошуючи на імпровізовану сцену просто неба, представляли ведучі дійства – завідувач сектору культури Луцької РДА Валентина Зінчук та директор будинку культури села Гірка Полонка Олена Пась.  Тут були представлені купальські обряди де глядач міг поринути у минуле. Були тут неодмінні купальські персонажі: Купала і Марена – прибрані стрічками, квітами, а дівчата та хлопці все славили їх, співаючи у хороводах. Прийшов час і вінки плести, та й дівчата вже підходять з оберемками квітів та різних трав - символів, всіх їх має бути аж 12 видів. Сплетені вінки згодом пускали на воду та пильно стежили, чи бува часом якийсь не потонув, бо цього року заміж не вийде. Правда, у Полонці таких не було: одні відразу «помандрували» по Чорногузці. А це означає, що суджений буде здалеку, інші трималися біля берега  - значить наречений десь поряд.

           Під вечір запалювали яскраве багаття, яке швидко взяло в свої обійми купальські символи – Купала та Марену, даючи їм поєднатися у священному вогні. За повір’ям, це – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. Від того, як вшанувати це свято, залежав майбутній урожай. Найсміливіші і найпрудкіші стрибали через жевріючий вогонь, тим самим очищалися від всього лихого.
        Хочеться подякувати  Гіркополонківській сільській раді (сільський голова Ніна Симонович) у підготовці до свята, а також всім небайдужим, хто прийшов, підтримав, допоміг, сказав вдячне слово та скуштував купальської юшки.













Немає коментарів:

Дописати коментар