четвер, 9 березня 2017 р.

Віддали шану Великому Кобзареві

 
   9 березня в Луцьку відбулося мистецьке дійство "Нас гуртують думи Кобзаря" приурочене до 203 річниці від дня народження геніального українського поета та художника Тараса Шевченка. 
  Дійство розпочалось з покладання квітів до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку перед головним корпусом СНУ імені Лесі Українки.
  Поезію "До Основ’яненка" виконала переможець обласного конкурсу читців Світлана Мельник (клуб села Коршів Луцького району), вірш із циклу "В казематі" "Сон-трава" виконала студентка Волинського державного училища культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського Юлія Гаврилюк. Уривок з поеми "Марія" зачитала лауреат Всеукраїнських конкурсів читців Євгенія Рафаловська.
   Голова Волинської крайової організації всеукраїнського товариства "Просвіта" професор Людмила Стрільчук зазначила, що коли вже здавалося, душа України навік зачахне та умре, вона відродилася, озвалась до світу Тарасовим словом, його «Кобзарем».
   Письменник, журналіст, член Національної спілки письменників України Ігор Ольшевський зазначив, що щоразу, коли ми схиляємо голови в скорботній і водночас вдячній пам’яті, згадуємо того, хто закликав сучасників до пробудження національної та суспільної свідомості, закликав до визволення від гнобителів всіх мастей і хто, позираючи в майбутнє, бачив серцем час, коли "на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі".
   Після промов усі учасники акції гуртом прочитали вірш "Мені однаково".
   Найцінніший дар, який залишив українцям у спадок Тарас Шевченко – це "Кобзар". До акції "Прийди зі своїм Кобзарем" долучилося 89 учасників-власників цієї знакової книги. Перше місце посіло видання "Кобзаря", датоване 1891 роком, що принесла Валентина Єгорова. Друге місце отримав "Кобзар" 1934 року видання, власницею якого є методист РОМЦ сектору культури Луцької РДА Клавдія Пшибельська. Акцію відвідали лучани різного віку – найповажнішій за віком учасниці акції виповнилося 93 роки, наймолодшій – 4 роки.
   Переможці у номінаціях отримали нові видання «Кобзаря» та книги від представників Волинського осередку християнських письменників України.
   Завершили акцію спільним виконанням Державного гімну України.
Інформацію взято з сайту Волинські новини

Немає коментарів:

Дописати коментар