четвер, 24 березня 2016 р.

РАЙОННИЙ КОНКУРС ЧИТЦІВ "ІДУ З ДИТИНСТВА ДО ТАРАСА"

       24 березня в приміщенні районного будинку культури відбувся районний  конкурс читців декламування історичної поеми Т.Г.Шевченка "Гайдамаки". Адже в 2016 році 175-річниця написання поеми.
        "Гайдамаки" — найбільша з поем Т. Шевченка. У її основі — історичні події 1768 р. — повстання на Правобережній Україні, відоме під назвою Коліївщина. На той час українці на територіях, що належали Польщі, перебували під потрійним гнітом: національним, релігійним, соціальним. Безпосереднім поштовхом до повстання були нечувані розбої та знущання конфедератів, що під гаслом оборони батьківщини та віри від зазіхань Російської імперії утискували українців, які були, на відміну від поляків-католиків, православними. Із Черкащини, де спалахнуло повстання, воно поширилося на Смілянщину, Корсунь, Канів, Чигирин, Київщину, Брацлавщину, Поділля, Волинь, Галичину і навіть на Закарпаття. Проте зрадницька політика російського царського уряду, який допоміг Польщі розправитися з повсталими, призвела до поразки гайдамацького руху. Ватажки Коліївщини були заарештовані, Івана Ґонту по-звірячому стратили, Максим Залізняк був відправлений до Сибіру на каторгу. Тисячі гайдамаків покарали на смерть.
       З вітальним словом виступили в.о. начальника відділу освіти, молоді, з питань фізкультури райдержадміністраії Олександр Томаченко, завідувач сектору культури Валентина Зінчук. Такий спільний проект галузі культури та освіту запропонував директор Торчинського народного історичного музею ім. Г.О. Гуртового Олександр Мельник. "Надіємося, шо такі проекти будуть продовжуватися й надалі" - О.Мельник.




        Переможцями конкурсу стали: гран-прі - Левчук Каріна учениця Маяківської ЗОШ, 1 місце - Гадзінський Олексій - учень Піддубцівської ЗОШ, 2 місце - дует у складі Лось Олександри та Мартинюк Ангеліни Ратнівської ЗОШ, 3 місце - Семенюк Ольга Садівської ЗОШ, у номінації "За найкращу зовнішню передачу художнього образу" - Білик Ірина учениця Рованцівська ЗОШ, у номінації "За артистичність у відтворенні художнього образу" -  Міськевич Анастасія учениця Одерадівської ЗОШ, у номінації "За високу декламаційну майстерність" - Голованова Дарина учениця Веселівської ЗОШ, у номінації "За оригінальне виконання твору" - дует  Морозова Анастасія та Дещинський Іван  учні Підгайцівської ЗОШ.


Немає коментарів:

Дописати коментар